perjantai 9. kesäkuuta 2017

RAPARPERIPIIRAKKA (VEGAANINEN)




vegaaninen raparperipiirakka






Suosikaamme satokauden antimia ja valmistakaamme hurmaavaa vegaanista raparperipiirakkaa.
Piirakan pohjan sovelsin vegaanisesta täytekakkupohjasta.
Vaihdoin vehnäjauhot gluteenittomiin kaurajauhoihin jolloin pohjasta tuli hyvin murea, täytekakuksi aivan liian murenevainen mutta tällaiseksi astetta juhlavammaksi jälkiruuaksi oikein sopiva.
Koska kyseessä on kakkupohjan ohje niin pohja on myös mukavan ilmava ja kuohkea.

Suosittelen muuten kaikille tätä vegaanista kakkupohjaa ihan vakiopohjaksi kun synttäreitä ja muita kestejä järjestätte sillä tämä on hyvin helppo valmistaa ja onnistuminen on taattu.
Eikä maistu kananmenkoilta :P

Kuohkeuden pohjaan tekee etikka ja sooda.

Täytekakkupohjaan on kyllä käytettävä vehnäjauhoja jotta pohja pysyy kasassa, kaurassa kun ei vehnän sitkoa ole.

Tämä ei muutenkaan ole aivan perinteinen raparperipiirakka sillä en upottanut raparpereja pohjaan vaan haudutin raparperit hilloksi ja lisäsin annoksen päälle vaniljakastikkeen kanssa.
Kyllä maistui hyvin koko perheelle.

Kaurajauhojen kanssa valmistettuna tämä on fodmap -ruokavalioon soveltuva.

Piirakkataikinaan käytin puolet ainesten määrästä.

Täytekakkupohjaa tehtäessä laitetaan ohjeen mukainen määrä ja paistetaan mieluiten kahdessa osassa irtovuokapohjassa, näin vältyt halkaisemasta pohjaa ja sillä ehkä rikkomasta kakkua.
Itse suosin tuota tapaa sillä silloin on kaksi täydellistä pohjalevyä varmistettu.

Käyttämäni vuoka on halkaisijaltaan 21cm.







POHJA







vegaaninen piirakkapohja
PUOLESTA OHJEEN MÄÄRÄSTÄ TULEE TÄLLAINEN







- 150 g margariinia (vegaaninen keiju 70%) TAI kookosöljyä puolet ja rypsiöljyä puolet

- 2dl sokeria (intiaanisokeria, raakaruokosokeria tms. jos haluat parempaa sokeria käyttää)

- 4,5 dl jauhoja (kaura- tai vehnäjauhoja)

- 2,5 dl kasvimaitoa

- 0,25 dl vaniljasokeria

- 2 rkl etikkaa tai omenaviinietikkaa

- 3 tl leivinjauhetta

- 1 tl soodaa


Vuoan voiteluun kookosöljyä tai margariinia sekä jauhoja (tai korppujauhoja).


VATKAA margariini (tai kookosöljy-rypsiöljyseos) & sokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Kookosöljy-rypsiöljyseos ei vaahtoudu kuten margariini mutta sillä ei lopputuloksen kannalta ole kauheasti merkitystä.

SEKOITA kuivat aineet keskenään.

LISÄÄ kuivat aineet vaahtoon.

LOPUKSI lisää nesteet.

PAISTA pohja kahdessa yhtäsuuressa osassa 175 asteisessa uunissa n. 25min.

Jos haluat paistaa kerralla pohjan niin silloin kypsymisaika on n. 40 min uunista riippuen.

Pohja on kypsä kun se irtoaa itsekseen hieman reunoilta.
Voit myös testata kypsyyden hammastikulla tai haarukalla.
Mikäli tikkuun (tai haarukkaan) jää kiinni taikinaa, kakku ei vielä ole valmis.





RAPARPERIHILLOKE




- Raparperin varsia haluttu määrä. Kolmesta keskikokoisesta varresta saa kolmelle syöjälle hyvän määrän hilloketta.

- Sokeria. Intiaanisokeri on hyvä.


PESE raparperin varret.

VEDÄ raparperin uloin ohut kuori irti, lähtee suikaleina helposti. Voit käyttää pientä puukkoa tai veistä apuna.

PILKO varret pieniin paloihin ja laita kattilaan.

LISÄÄ sokeri, kolmelle varrelle 2 rkl tai maun mukaan.

KUUMENNA niin että neste alkaa irtoamaan varsista ja HAUDUTA sen jälkeen miedolla lämmöllä kunnes soseutuu, n. 10 min riittänee.


Nestettä saa jäädä hilloon jonkin verran, parempi ettei liikaa kypsyttele niin turvataan vitamiinien säilyvyys.





raparperihillo
RAPARPERIHILLO VALMISTUU KATTILASSA






Sitten vaan piirakan päälle vaniljakastikkeen kanssa joko suoraan tai vasta jokaisen annoksen päälle erikseen.






vegaaninen raparperipiirakka
MUKAVAN MURENEVAISTA RAPARPERIPIIRAKKAA





Vegaanisia vaniljakastikkeita on paljonkin kaupoissa.
Kaksi aivan jumalaisen hyvää valmiskastiketta ovat oatlyn kaurapohjainen vaniljakastike ja toinen on alpron soijapohjainen vaniljakastike.

Alpron soijapohjaisessa kastikkeessa on lisättynä kalsiumia kun taas oatlyn versiossa ei ole, joten raparperin kanssa parempi valinta on alpron versio, sillä raparperin kanssa tulee aina syödä jotain kalsiumpitoista sen sisältämien happojen takia.
Muuhun tarkoitukseen oatlynkin vaniljakastike on oikein oivallista.

Tosin en tiedä riittääkö jo se jos käyttää pohjan valmistukseen kalsiumilla rikastettua kasvimaitoa.
Täytyypä koittaa ottaa selvää asiasta.
Jos tiedätte paremmin niin laittakaapa toki kommenttia!







vegaaninen vaniljakastike
KAKSI HERKULLISTA VEGAANISTA VANILJAKASTIKETTA





Herkullisia hetkiä toverit!


💙 Jos haluat uudet juttuni uunituoreina, käy tykkäämässä blogini FACEBOOK -sivusta tai
Follow my blog with Bloglovin 
tai seuraa Blogit.fi




Sykkivällä fitness-sydämellä


Jemina









Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kysy tai kommentoi rohkeasti, katsotaan mitä asialle voi tehdä :)